O projektu

16. svibnja 2021.

Dana 05. listopada 2020. godine u Našicama je održano potpisivanje i uručivanje ugovora za Poziv Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA I. Općina Viškovci je na navedeni Poziv prijavila projekt „Aktivna starost u Općini Viškovci“

Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 1.497.975,00HRK.

Trajanje projekta je dvije godine, te će kroz projekt biti uključeno 80 osoba starije životne dobi od 65 godina s područja Općine Viškovci. Kroz projekt je zaposleno pet osoba za vođenje projekta i organiziranje svakodnevnih aktivnosti, projekt koordinator i financijski administrator, voditelj dnevnih aktivnosti i kulturnih radionica, voditelj sportskih aktivnosti, asistent u provedbi radionica i asistent u provedbi projektnih aktivnosti.

Za potrebe ciljane populacije opremljen je dnevni boravak u kojem će biti organizirane dnevne aktivnosti i društvene radionice koje osim fizičke prisutnosti korisnika pružaju i psihosocijalnu podršku kroz razgovor i druženje, te u tu svrhu je zaposlen vanjski suradnik – psiholog. Projektom je kupljeno kombi vozilo koje je od velike važnosti za naše korisnike, budući da ciljana skupina živi u ruralnom području te je smanjena mobilnost, zaposlena osoba će voziti korisnike na radionice, kod liječnika te po nabavku namirnica.

Projekt je usmjeren osnaživanju starijih osoba, socijalnom uključivanju u zajednicu, te promicanje jednakosti s ciljem poboljšanja kvalitete života starijeg stanovništva u našem ruralnom kraju. Projektom će se također educirati djelatnici i volonteri s ciljem jačanja znanja i vještina u radu s pripadnicima ciljane skupine te će isto to znanje moći implementirati na ovom i budućim projektima.

Partner u projektu je Rimokatolički župni ured Sv. Mateja apostola i evanđelista Viškovci koji je svojim dugogodišnjim radom i prisutnošću pokazao održivost u kvalitativnom i organizacijskom smislu. Općina Viškovci i vjerska zajednica će pridonijeti povećanju kvalitete života na području Općine od čega će koristi imati čitava lokalna zajednica.